DCIM100GOPROG0141779.JPG
Turskøyting kan være en stor naturopplevelse.
Foto: Jørgen Kraft

Med skøytene på langtur

Et annerledes vintereventyr

Med sine 35 kvadratkilometer strekker Vansjø seg over fire kommuner. Innsjøen er et eldorado for sport og friluftsliv – ikke minst turskøyting, en aktivitet flere og flere får øynene opp for.
Selv om nordmenn er født med ski på beina, er det flere muligheter for tursugne nordboere. Svenskene og nederlenderne har lang tradisjon med å trekke på seg skøytene og legge i vei på innsjøer og kanaler, og antallet nordmenn som oppdager gleden ved dra på langtur på blank stålis, er økende. I DNT Vansjø er entusiasmen stor, og turskøyting er blitt et populært tilbud.
– Dette er en aktivitet som blir mer og mer populær, sier Nils Jørgen Kraft, primus motor i turskøytegruppa i DNT Vansjø og en aktiv skøyteløper.
– Når forholdene er på sitt beste, er det som et eventyr å gli av gårde på speilblank stålis. Det må nesten oppleves, sier han. – Og på turen er det nesten alltid et bål, pølser og kaffe. Det er en flott naturopplevelse.
Sikkerhet i høysetet
For gjengen i DNT Vansjø er sikkerhet viktig, og alle som skal være med på organiserte turer, må følge reglene.
– Det er en del utstyr man må ha med seg, ispigger og isstaver og en kasteline er obligatorisk. Det samme er en sekk som kan virke som oppdrift om ulykken skulle være ute, sier Kraft. Hjelm, knebeskyttere, albuebeskyttere og annet utstyr kan også komme godt med.
– Det hender jo at man går over ende, og da merker man jo fort hvor det gjør mest vondt, humrer Kraft. Han forteller at skøytene som brukes, er en egen type, som passer til skistøvler. Ellers finnes det også en variant som kan knytes på fjellstøvler.
– Dette er en helt annen opplevelse enn trange hockeyskøyter, lover Kraft. Foreningen disponerer ti sett med utstyr som kan lånes ut til ivrige nybegynnere.
– Vi arrangerer jo turer for nybegynnere, og da kan de låne utstyr før de kjøper selv.
Lytt til lokalkjente
Du trenger ikke å være toppidrettsmann for å nyte turskøytingens gleder. En typisk tur på 15–20 kilometer er unnagjort på et par timer. Går man inn for det, kan farten bli stor.
– Det handler mye om både ambisjoner, iskvalitet og hvor god man er til å lese isen. Jo større farten bli, jo mer kyndig bør man være. Men dette er helt klart noe alle kan drive med. Det er ikke nødvendig å være i ekstremt god form, understreker Kraft.
Alle vann er forskjellige, og Kraft anbefaler alle som skal prøve seg på isen, å snakke med lokalkjente. De kan si noe om de forskjellige områdene, hvor det er verdt å passe på, og hvor isen vanligvis er best. Men det er isstaven som er øyet for løperne.
– Med isstaven sjekker vi isen etter hvert som vi går. Vi bruker den rett og slett til å teste tykkelsen og kvaliteten, forteller Kraft. Fem centimeter tykk is holder en mann, men for fellesturer vil Kraft gjerne ha åtte centimeter.
– Vi vet jo aldri helt om vi har sjekket den tynneste isen, forklarer han. Med stadig mindre snø kan turskøyting bli enda mer populært i fremtiden.
– Denne sesongen har vært helt fabelaktig. Vi jubler over manglende snø, vi, gliser Kraft.
Skøyteentusiast:
Nils Jørgen Kraft i DNT Vansjø.
Når forholdene er på
sitt beste, er det som et
eventyr å gli av gårde
på speilblank stålis. Det
må nesten oppleves.
DSC00279W264
Walli Amundsen sjekker isen.