Kristin Utakleiv i Visit Moss, tok initiativet til at mossinger skulle mene noe om hva de savnet i byen. Hun fikk ca. 100 svar.
Full av ideer: Kristin Utakleiv skal få fart på Moss sentrum.
Foto: Terje Holm, Moss Avis.

Vil ha liv i Moss sentrum

– Et levende sentrum er alfa og omega for enhver by. Vi har store ambisjoner for Moss, sier Kristin Utakleiv. Den nyansatte lederen for Moss i sentrum strutter av energi og har store planer for sentrumsutvikling.

Min oppgave blir å jobbe for at Moss sentrum har et tilbud som er attraktivt for mossinger så vel som gjester i byen. Her skal man finne et rikholdig tilbud, spennende butikker og gode restauranter, sier den nye sentrumssjefen entusiastisk. Og utgangspunktet kunne ikke vært bedre, mener hun. Den erfarne reiselivsarbeideren mener Moss har alt.

– Moss er verdens flotteste by. Her har vi Vansjø og fjorden, en unik kystlinje kombinert med transportknutepunkt og et yrende kultur- og idrettsmiljø. Mange spennende boligutviklingsprosjekter bringer boliger tilbake til sentrum, noe som er viktig for å skape et godt urbant miljø, påpeker hun.

Og arbeidet med sentrumsopprustningen er allerede godt i gang. Varme i gågata, ny belysning og ny lekeplass i Kirkeparken er blant tiltakene som er gjennomført.

– Den nye lekeplassen er utrolig vellykket og viser at folk er motivert til å benytte seg av tilbudene i sentrum. Målet må være at gatene er fulle også etter at Pokemon Go-feberen dabber av, sier Utakleiv spøkefullt.

Vil måle markedet

Blant det første Utakleiv vil ta tak i, er konkrete målinger som viser markedsgrunnlaget i Moss sentrum. Trafikktellinger må til dersom det skal bli fart i sakene, mener sentrumsgeneralen.

– Vi må synliggjøre hva vi kan tilby. Moss sentrum er fullt av folk, fra skoleelever til kommuneansatte – hundrevis av mennesker som gjerne vil ha en god kopp kaffe og noe å bite i. Når vi kan legge frem konkrete tall, blir det enda lettere å tiltrekke seg den rette miksen, understreker Utakleiv.

Fremsnakking må til

Mange tror kanskje at oppgave nummer én er å trekke folk utenbys fra til Moss sentrum. Men Utakleiv er opptatt av mossingene.

– Vi må se byen med nye briller. Nå når industrien er borte, er det et nytt Moss som kommer til syne. For meg er det like viktig å stimulere mossingene til å bruke byen sin og oppdage hvilken perle de bor i. Vi må bli bedre på fremsnakking, på å løfte frem byens mange kvaliteter. Det nytter ikke å bli værende i fortiden. Her gjelder det å heie på naboen – aktivitet skaper aktivitet, minner Utakleiv oss på.

Ønsker seg hotell og toppklubb

Men selv om hun leder utviklingsarbeidet i verdens beste by, har Utakleiv en ønskeliste for de nærmeste årene. Blant annet ser hun gjerne at byen igjen får en toppklubb i fotball.

– Det tror jeg er viktig for å skape engasjement og identitet, sier den ivrige mosjonisten. Et stort kjedehotell står også på ønskelisten. Og så vil hun gjerne se flere seil.

– Blant mine ønsker er at Kanalbrua kan åpnes for seilbåter i sommerhalvåret, sier hun. Ingenting er som å se seilbåter i bybildet. Det vil være et flott tiltak!